Озеленяване на покриви

Озеленяването на покриви е вече част от така наречения „urban elite“ в западна Европа. Качественото озеленяване на дадена покривна конструкция се прави с определени цели. Няколко са основните причини-естетическото оформление на сградата, завишаване цената на имота, екологични съображения, допълнителен комфорт на обитателите на сградата, лукс. Качественото озеленяване е дело на ландшафт архитекти, които работят рамо до рамо с дизайнери и строителни архитекти при издаването на една „зелена“ сграда.

Най-подходящи за озеленяване са плоските покриви, но това може да случи и на такива с определен наклон като се изберат подходящ дизайн на организиране на растенията. Не трябва да забравяте, че екстензивното озеленяване се прави от експерти и с определени материали и специални техники, защото иначе рискувате да претоварите покривната конструкция и това да доведе до много неприятни последствия.

Озеленените покриви не изискват почти никакви грижи освен в началото, когато растенията трябва да пуснат корени и след това на големи интервали. В България екстензивното озеленяване не е много разпространено, но от нас за виси да започнем с първите стъпки в тази насока. Никога не е късно да изградим нова екологична естетика и урбанистична култура.