Алуминиеви радиатори – неща, които не знаем за тях

Почти във всички предприятия алуминиевите радиатори се произвеждат на автоматизирани линии, като изключим, разбира се, човешкия фактор при производството. Поради тази причина качеството на продуктите зависи главно от използваните суровини. Най-добрите радиатори са изработени от така наречения първичен алуминий с висока чистота, съдържащ минимум примеси. За да се придаде на сплавта необходимите свойства, към нея трябва да се добавят: магнезий, манган, цирконий, скандий, които влияят върху определени свойства на метала. Съставът на алуминиевите радиатори трябва да съдържа от 0,5 до 10% силиций.

Въвеждането му предотвратява напукване под въздействието на външни фактори като налягане и висока температура. В малките предприятия, за да намалят разходите, се използва вторичен алуминий, получен чрез претопяване на скрап. В този случай е невъзможно е да се предвиди точния химичен състав на метала, наличието на добавки и свойствата на сплавта. Не е желателно да се купуват продукти с неизяснен произход за инсталиране на батерии в жилищни сгради. Затова ние в магазин за алуминиеви радиатори Бг Майстор държим на качеството и гарантираме произхода на нашите продукти.

Видове батерии според производствената технология

Радиаторите се произвеждат по един от двата метода: леене под налягане и екструзия на омекотени суровини. Ако с технологията на леене всичко е ясно, тогава производството на радиатори по метода на екструзия се извършва по различен метод. На производствените линии се получават отделно заготовки от ребрата на секциите, събирайки омекотената сплав в специални формовъчни машини. След това ребрата се заваряват към колекторите. По наличието на шев в местата на съединяване може да се определи, че батерията е направена чрез екструзия.

Екструзионни радиатори

В отлетите радиатори няма шевове между колекторите и перките. Важно! Екструзионните радиатори са значително по-евтини.
Важно е да знаете, че производители трябва да защитят вътрешните кухини на радиаторите, което предотвратява образуването на водород при контакт на алуминия и охлаждащата течност. Явлението е опасно заради повишаването на налягането в системата и разрушаване на корпуса на акумулатора, тръбопроводите или части от отоплителния котел. Технологично защитата се осъществява по метода на електрохимично анодиране във вани със специални разтвори. След обработката върху алуминия се образува филм, който не дава възмоност за химическо взаимодействие с охлаждащата течност. Анодираните радиатори са най-доброто решение, но цената им обикновено е доста по-висока.

В онлайн магазин БгМайстор ще ви помогнем при избора на правилния алуминиев радиатор за вас и вашето семейство.